Kako izabrati sjedeću garnituru za manji prostor?

dylan-doimo-blog-2md-ika

Ukusno i sa stilom urediti dnevni boravak manjih dimenzija nije nemoguća misija. Dozvolite da vam predstavimo 3 ideje i mogućih rješenja upotrebom modela trosjeda i dvosjeda koji su dimenzijama prilagođeni opremanju manjih prostorija.

Nemaju sve kuće i stanovi dnevne boravke velikih dimenzija u koje se može smjestiti ogromne kutne garniture. Moderan način gradnje često podrazumijeva tzv. open space koncept u kojem se ulaz, dnevni boravak, kuhinja i blagovaonica zapravo nalaze u jednom zajedničkom prostoru.

Kakvu sjedeću garnituru, trosjed ili dvosjed izabrati ako je prostorija malena?

Prije nego što se izabere nova sjedeća garnitura, korisno je odrediti koliki prostor imate na raspolaganju. Treba precizno izmjeriti zonu u kojoj će biti smješten novi element za sjedenje, uzevši u obzir dimenzije ostalog postojećeg namještaja ili onog koji se tek namjerava kupiti. Treba se fokusirati na nekoliko ključnih stavki koje novi kauč mora imati da bi zadovoljio potrebu za komforom, ergonomijom i funkcionalnošću.

Donosimo nekoliko osnovnih savjeta:

  • Idealna dubina sjedišta trebala bi biti između 50 i 60 cm. Dvosjedi su obično dužine 160 do 180 cm. Trosjedi su obično dužine 180 do 240 cm, naravno, uključujući rukonaslone. Uzmite u obzir da jedna osoba treba imati na raspolaganju 80-tak centimetara prostora u širinu za komotno sjedenje, a nikako manje od 70 cm.
  • Za normalno kretanje oko dvosjeda ili trosjeda potrebno je najmanje 60 do 70 cm slobodnog prostora. Ako je kauč blizu zone za objedovanje, treba računati najmanje 120 cm između kauča i stola.
  • Ako želite ispred kauča staviti stolić treba ostaviti najmanje 50 cm prostora za ustajanje s kauča, a bez dodirivanja stolića.
  • Ako se želi imati dva kauča, npr. dva trosjeda smještena jedan nasuprot drugome, savjetujemo da ostavite najmanje 160 cm slobodnog prostora između njih, da se noge soba koje sjede nasuprot ne bi doticale.
  • Ako trosjed ili dvosjed imaju ugrađem relax mehanizam, dakle, mogućnost da se podigne dio za noge, ispred mora ostati najmanje 120 cm (uzimajući u obzir otvaranje mehanizma i prostora za prolaz).

Galerija malih modela: 4 rješenja za kopiranje

marvin-doimo-blog-2md-ika

1. Marvin – model u tkanini

Marvin je udoban dvosjed s mogućnošću ugradnje relaxa u jedno ili oba sjedišta. Ukupna dužina je samo 166 cm. Bez obzira na male dimenzije, jamči potpuni komfor jer osim relax mehanizma ima i ugrađene naslone za glavu koji se mogu podignuti. Nudi se u mnogo vrsta i materijala, a navlake su kompletno na skidanje što olakšava održavanje.

dylan-doimo-blog-2md-ika

2. Dylan – model u tkanini

Za još manje prostore: dvosjed Dylan s mjerom od samo 162 cm. I kod ovog modela nudi se mogućnost personalizacije prema vlastitim željama i potrebama: fiksna sjedala ili jedan ili dva relaxa. Navlake su od tkanina raznih sastava i tekstura (više od 400 varijanti) i naravno, kompletno skidive radi mogućnosti pranja.

william-doimo-blog-2md-ika

3. William – model u koži

Jednostavne linije i suzdržani dizajn, karakteristike su modela William. Idealan je za osobe koje žele maksimalnu udobnost lumbalnog dijela kralježnice zajedno s malim dimenzijama (dvosjed je samo 166 cm dužine). Detalj po kojem se ovaj model razlikuje od ostalih je i rukonaslon pokriven mekanim jastučićem. Može se naručiti isključivo u koži i u varijantama s jednim ili 2 relaxa.

Više informacija o navedenim te svim ostalim modelima vrhunskog talijanskog proizvođača Doimo možete dobiti u salonu namještaja 2MD – ekskluzivnog uvoznika ovih predivnih talijanskih sjedećih garnitura!